lördag 27 juli 2013

Vilka lågvattenmärken i GP.

Igår publicerade vägvalet en artikel med rubriken Göteborg blir inte bättre av fler invånare som misstolkat budskapet om en arbetsmarknadsregion för att tillföra idéer och arbetstillfällen. Fler arbetstillfällen kan förstås betyda att Göteborgs befolkning växer men framför allt betyder det att människor i orter som Herrljunga, Borås och Trollhättan får en bra möjlighet att samarbeta med oss i Göteborg så att de inte tappar invånare. Många orter i Västergötland långt från järnvägen kämpar hårt med avfolkning och förtvinande service. Det som Vägvalet inte ser är att en satsning som skapar bredare mötesplatser och bra kommunikation till många orter är bra för att låta människor bo kvar där de är uppfödda. Ett stort trafikkaos med köer där kommunikationerna för västsverige möts kommer att sänka livskvaliteten för ett stort område.



Det som irriterar mig mest är dock den låga klass på faktakontroll och argumentation som kännetecknar artikeln. De väljer en tillväxtnegativ syn men drar inte slutsatsen att motorvägar och biltunnlar får ännu mindre funktion i en stagnerande ekonomi. Jag frågar mig om författarna vet speciellt mycket om samhällsekonomi eller något område relaterat till tillväxt. De börjar med att polemisera mot några som eftersträvar befolkningstillväxt till varje pris, vilka är dessa? finns det några sådana? Sen följer mängder av olika påståenden. Har de några fakta som styrker att vi får överkapacitet i järnvägssystemet? Att västlänken, tunneln, bara ökar kapaciteten mellan Göteborg och Almedal är direkt felaktigt och det låter rent konstigt att förändring av övergipande svensk infrastrukturplan "innebär inga svårigheter alls".


Idag blir det värre med en insändare som är inplacerad så att den ser ut som en debattartikel: Västlänken kommer inte förkorta restiderna och den tar debatten ner till nya bottenrekord. Genom ett långt flöde av ord och massor med små exempel på att resor mellan nuvarande knutpunkter och lämpligt uppfunna sådana så kommer författaren till den absurda slutsatsen enligt rubriken. Att det framför allt är nya respunkter som öppnas för snabb transport missas helt. Jag säger bara  


Usch vilket bottennapp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar