lördag 6 juli 2013

Kampen för demokratin

Kampen för demokrati har alltid varit svår ända sedan hövdingar och kungar röstades fram i samhällssystem som inte hade någon som helst aning om begrepp som yttrandefrihet och minoritetsskydd, i en värld där den starkes rätt gjordes om till något ädelt och hjältemodigt i form av dueller och förkämpar.

Nu är det i Sverige aktuella kampen en som ofta handlar om långsiktighet kontra kortsiktighet. De politiska partierna tappar medlemmar och värst är det med ungdomsförbunden men människor är inte mindre politiska utan olika nätverk och organisationer drar igång starkt kring olika frågor. Det här är nog en trend som är svår att ändra men den erbjuder en enorm utmaning när det gäller att behålla en långsiktig utveckling i vår demokrati.

Trängselskattefrågan belyser tydligt de svårigheter vi står inför när det gäller att ha en långsiktig politik. För det första har frågan varit i långbänk pga att det är en svår framidsfråga där ständigt nya alternativ dyker upp men nu när folkomröstningens frågeställningar ska arbetas fram så blir det också tydligt hur olika beslut följer på varandra och att ett långsiktigt och helhetsinriktat agerande är en nödvändighet. Det blir också tydligt hur beroende vi är av beslut av andra delar i samhället och i processen när ett redan fattat beslut ifrågasätts dyker det upp rena moment 22 situationer när vi vill undvika att föregå ett beslut i ena eller andra riktningen.

Att begreppet populistiskt är på väg att bli uttjatat får inte hindra oss att kräva av vår demokrati att den klarar av att sortera bort förslag som inte leder rätt långsiktigt!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar