tisdag 16 juli 2013

Våga tro på Göteborg

Det finns en hel del stagnerande städer runt om i världen. Stadskärnan har förvandlats till en genomfart för bilar, husen förfaller och alla människor flytta ut och man kan bara träffa på dem vid olika shoppingdistrikt i närheten av de stora bilvägarna. Företagen har stora problem för det uppstår på alldeles för lite nya idéer när människor inte möts annat än i affären.

Theo Papaioannou berättar i sitt inlägg Göteborg i förhållande till omvärlden om hur mycket bättre förutsättningar Stockholm och Malmö har och hur blåögda de är som tror att Göteborg kan hävda sig. Det är lyckligtvis inte speciellt trovärdigt för jag vill verkligen att vi ska våga tro på Göteborg.

Göteborg har sedan länge varit porten ut mot havet för den stora kornboden i Västergötland, porten in från havet för hela vår stora omvärlds utbud. Fartygstransporter minskar förvisso men för miljöns skull får vi allt hoppas att sjöfarten inte minskar allt för mycket. Oavsett flyg eller båt kommer omlastning för färder till fjärran land vara viktigt för vår knutpunkt. Det finns ingen anledning att tappa modet.

Det viktigaste skälet till att tro på Göteborg är dock en fråga om intellektuellt kapital och även om huvudkontoren och ekonomerna hamnar i Stockholm så kan ingenjörerna och de som kan produktion vara en viktigare konkurrensfördel. Vi ska dock inse att ensam är inte stark och det är när vi samarbetar inom regionen som vi kan lyckas helt. Att den snabbväxande kedjan Gina Tricot har sin bas i Borås är ingen slump utan beror på att det finns så mycket kunnande kring textil och kläder i bygderna där. Trestadsregionen norrut är väl lite tilltufsad av motgångar men de är tillbaka på banan och den nya vägen dit nästan färdig. Vilken mängd industrikunskap det finns att samarbeta med där. Stenungsund och kemi, hela bohuskusten upp med kunskap om havets möjligheter, framtidskunskap, Alingsås och hallandsstäderna det finns så mycket möjligheter.

Visst vet vi i Göteborg mängder av saker vi är bra på och saker där vi och våra grannar kan göra fantastiska saker för framtiden. Visst ska vi våga tro på Göteborg.





2 kommentarer:

  1. http://www.goteborgshamn.se/Nyhetsrummet/Pressreleaser/Okade-godsvolymer-i-Goteborgs-Hamn/

    SvaraRadera
  2. Läser en intressant krönika med många inblickar i vad som är på gång. Författaren har dock drabbats av någon slags nypåkommen negativ inställning till tillväxt som kan kännas lite trendigt irriterande. Jag trodde debatten om tillväxt borde ha flyttat sig vidare och inte handlade om mängden tillväxt utan hur tillväxt sker. Kommunikation är ju själva grunden för tillväxt av ideer till kreativa skapelser och den tillväxten är ju fortsatt av godo när en tillväxt av resursförbrukning är något vi ska undvika.

    Mina egna erfarenheter från en liten ort i västergötland, Herrljunga, visar tydligt hur järnvägen blir räddningen i en avfolkningsbygd. Snabba tågresor Oslo-Göteborg-Köpenhamn behöver inte alls vara något negativt för småorterna när annan trafik kan komplettera och ge dem många möjligheter till samarbeten.

    Byggande av hus och vägar är ingen självklar lösning för att bygga det bra samhället. Stora vägar kan verkligen skapa döda zoner i närheten av där de drar fram avbrutna bara av en och annan mack. Mitt inlägg "Snabbgående kollektivtrafik för samhällets möten" bygger på sociologisk forskning om att det avgörande blir att det skapas mötesplatser i samhället och bra möjligheter att flytta sig mellan dem. Det är här de bra investeringarna i kollektivtrafik blir så avgörande för att vi ska skapa en trivsam miljö.

    http://kennygenborg.wordpress.com/2013/07/18/oslo-goteborg-kopenhamn-pa-fyra-timmar/

    SvaraRadera