torsdag 20 januari 2011

Ja bibliotek, är en viktig politisk fråga

Sakine Madon skriver att Liberaler sviker yttrandefriheten och jag stannar kvar i en liten delfråga kring vad ska biblioteken få visa för utställningar. Liberala värderingar och yttrandefrihet är kärnvärden för mig men nu väljer jag bara en liten del av alla viktiga delar av den diskussionen men som rubriken säger något som ändå är viktigt för en liberal. På Newsmill svarar Helena von Schantz med inlägget Sakine Madon och yttrandefriheten på ett som vanligt rappt och klart sätt men det är också där principdiskussionen kring bibliotekens roll får riktig fart. Bibliotek är ju en allmän service funktion där vi vill känna att saker är allsidigt belysta men också känna att dit är vi alla välkomna. De ska vara en plats där ingen känner sin religion, sitt ursprung eller sina åsikter kränkta. Rasism, antireligiösa uttryck och nedsättande omdömen om andra människor ska inte ha en arena där. Nu har vi dock en värld där böcker om evolutionen tas bort från bibliotek och där ideologiska hänsyn hotar urvalet av böcker. Vi funderar kring de globala storföretagens (Google, Apple) regler kring sina produkter och om det inte kan innebär begränsningar i yttrandefriheten med regler kring vad som är religiöst kränkande. I Vad är hot mot yttrandefriheten? diskuteras moraliska begränsningar för app:ar etc.

Moderna bibliotek ska absolut ha en balanserad syn på vad som ska presenteras men jag tror inte det handlar om att undvika att provocera, det handlar om att erbjuda bredast möjliga utbud av perspektiv.

Interior, Folger Shakespeare Library

The digital file is owned by the Cornell University Library which is making it freely available with the request that, when possible, the Library be credited as its source.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar