söndag 17 augusti 2014

Bygglogistikcentra som del i stadsplanering

https://www.flickr.com/photos/chloeophelia/
https://www.flickr.com/photos/chloeophelia/
Jag citerar två duktiga YimbyGbg debattörer:
Titta hur det ser ut nere vid Skeppsbron. Parkeringen kommer att fyllas med diverse byggmaterial, och oavsett hur mycket yta som reserveras kommer den att fyllas med sånt.    av Partik Sjöberg
 Det skulle inte förvåna mig om byggbyschorna och uppställningsytor hamnar på Pusterviksplatsen. Det är den minst känsliga platsen i området att ställa grejer på. Titta hur det ser ut vid Skeppsbron idag för att få en uppfattning av hur mycket krimskrams det blir kring ett bygge av Patrik Andersson.
Byggindustrin har förstås ett starkt krav på just in time men det är möjligtvis de allra dyraste hjälpmedlen och byggnadsdetaljerna som går direkt till själva bygget. Byggkranar, prefabricerade stora delar går ofta direkt till byggplats men allt det andra måste ju understödja flexibilitet i byggprocessen  och kommer också periodvis stå i beredskap. Det betyder att för alla byggprojekt så kommer det finnas ett eller flera logistikcentra med saker som finns i beredskap. Vi kan förstås hoppas att moderna metoder med lean minskar behoven av plats men det är nog utopiskt att tro att extraplatsen som behövs är försumbar. Sen behöver vi förstås också ta hänsyn till behoven som kommer från administration och personal.

https://www.flickr.com/photos/23351536@N07/
https://www.flickr.com/photos/23351536@N07/
Vi vet att Göteborg är en expansiv stad med stor inflyttning och nya behov bland annat på grund av de urbaniseringstrender vi har i samhället. Då tror jag att vi också ska planera för att staden har en omfattande kontinuerlig byggverksamhet med ständigt nya projekt på olika ställen.

En viktig stadsplanering är att det även centralt skapas platser på ständigt nya ställen som möjliggör för byggverksamhet i olika centrala lägen.


Byggverksamhet måste ses som ett naturligt inslag i stadsbilden. Byggarbetsplatser kan göras vackra. Lokaler för byggverksamhet kan låna olympiabytanken och bygga hus som är bra för ett större byggprojekt som sen omskapas till ett bostäder och affärslokaler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar