söndag 15 september 2013

Ringled, dags för runda arkivet

http://www.flickr.com/photos/60029561@N00/
Olika ringleder kring Göteborg har dykt upp i många tappningar under årens lopp. Ett populärt förslag gick genom vackra naturområden och sprack när Partille kommun sa nej till ett jättelikt mot mitt i sitt centrum. Vägvalet förespråkar Götaringen som i princip innebär att använda befintliga Söderleden och väg 159 och därför kan få en låg kostnad. Varför det skulle bli många fler som väljer att åka 3,5 mil istället för 2 mil har de förstås inget svar på? De har förstås inte heller funderat på Älvsborgsbrons kapacitet om utifall att detta absurda skulle inträffa.

Jag citerar Carl Bellinder och en kommentar om ringled i en diskussion hos YimbyGbg:
5 % av trafiken på E6 som passerar Tingstadstunneln är genomfartstrafik, resterande del har målpunkt i Göteborg. Så en trafikalstrande ringled är både slöseri med pengar och dåligt för miljön. P g a fenomenet inducerad trafik så blir avlastning av det befintliga vägnätet så gott som alltid sämre än prognoserna. Det enda som händer är att man skapar en massa mer biltrafik som inte fanns innan.
Det känns nödvändigt att understryka att för så mycket som 95% av trafiken ger inte en ringled någon avlastning alls av Göteborgs högbelastade centrala leder.

Ringledsförespråkare har alltid använt den störande inverkan infartsleder har för staden men dessa är nödvändiga med eller utan ringled. Så länge staden lever är trafiken till den alltid det största flödet och när staden håller på att dö är det snabbare och rakare att åka rätt igenom. Att vi även behöver leder som går cirkulärt är självklart men tiderna för de stora kringfartsprojekten är över för alla städer som vill överleva i framtiden. Stockholm är en av de städer som har störst möjlighet att klara riktigt gravt felaktiga beslut men Förbifart Stockholm är ett starkt hot mot vår huvudstad och kommer tyvärr inte gagna nästan några andra heller. Det är väldigt mycket pengar till något som försämrar Sveriges möjligheter.

Alla förslag på ringleder borde avstyras. Lägg dessa förslag i det runda arkivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar