torsdag 26 juni 2014

Vägvalets genomruttna politik

För den stora majoriteten som ligger till vänster om moderaterna politiskt så borde Vägvalet drar till höger i politiken vara rejält avskräckande. Jag som tycker rätt bra om de delar av moderaternas politik som handlar om utveckling av Sverige blir förstås inte ett dugg gladare i Vägvalet. Vägvalet saknar helt visioner. Jag tänkte dock idag gå mycket djupare i min kritik och visa på ett parti som genomgående visar sig vara det sämsta valet för oss Göteborgare.

Vi kan börja med hur pålästa och trovärdiga de. Deras partiledare föreslår att det är konsumtionen vi framför allt ska titta på när det gäller miljön och klimathotet. Ändå visar det sig inte alls vara den stora utsläppskällan köttet som partiet vill reducera. Deras återkommande användning av riksrevisionens rapport tar jag upp i Västlänken är oerhört viktig för Göteborg men kanske inte för Sverige och det verkar inte vara några företrädare för Vägvalet som har läst igenom vad den egentligen säger. Om det är någon som läst och förstått den rapporten så föredrar den nej-sägaren att vara tyst med vad den egentligen säger. I Sara Nordqvist, Vägvalets knep, trix och trolleri tar jag upp deras totala avsaknad av hämningar när det gäller att fabricera fakta. Jag tar avstånd från smutskastningen av kommunledningen och menar att när det gäller demokrati och respekt för andra så har vi kommit till partiets svagaste gren.

Så var det då sakfrågorna och deras allmänt hållna halvt om halvt från centern plankade partiprogram ger förstås ingen vägledning. I Göteborg förtjänar bra kollektivtrafik diskuteras deras syn på kollektivtrafik och de subventioner som behövs för att unga, gamla, sjuka och svaga ska kunna ta sig till sjukvård, utbildning och arbete mm. De nej röster som talar om att alla trafikslag ska bära sina kostnader med undertonen att det ska kollektivtrafiken också göra, de har stöd ifrån partiledningen. I Göteborg har 60% av hushållen inte tillgång till bil och det är inte de rikaste som låter bli bil utan det är våra allra svagaste som skulle bli strandsatta om staden struntade i att skapa ett bra system av buss, tåg och spårvagn. Vägvalet står bakom en av de kraftfullaste anti-fördelningspolitiska åtgärderna av alla partier.

I Replik Vägvalet så avslöjar Sören Jensen att Vägvalet inte drar sig för fullständigt grundlösa påhopp på våra myndigheter. Trafikverket kan vara lite mycket för väg med sitt ursprung i Vägverket men deras medarbetare har en stark ambition om göra objektiva och tillförlitliga analyser. Några sunda analyser av drivkrafterna och möjligheterna att få fram underlag från myndigheterna gör inte Vägvalet. Deras idoga arbeta i Trafiknämnden är förstås helt resultatlöst då de inte har förståelsen som behövs hos den som ska styra stadsutveckling.

Vägvalets usla förståelse för miljöpoltik har jag redan berört. Deras totala insiktslöshet i demokratifrågorna borde vara uppenbart. Deras skolpolitik inspirerad av moderaterna. Deras tillväxtnegativ syn. Deras hopplockade budgetar så inte visar någon förståelse för hur ekonomiska parametrar hänger ihop. Vägvalets politik är totalt genomrutten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar