onsdag 19 februari 2014

Lite rätsida på mediaobalansen

 GT drev opinionsbildning för folkomröstning om trängselskatten, skickligt och nytänkande journalistiskt men knappast bra för objektiviteten i debatten. GP har en kavalkad av alternativ till Västlänken, "alla ska ha sitt eget alternativ" och först hade de Christer Lövkvist och nu Mark Isitt som skriver en hel serie av artiklar som är negativa till Västlänken. Mediaobalansen inför folkomröstningen är starkt till Nej-sidans fördel. Jag har samlat lite aktuell information för att balansera upp detta.

Ger plats för fler tåg är en Västtrafik sida som bifogas Metro. Här tydliggörs att grundproblemet för tågsystemet i Göteborg måste lösas med genomgående linjer för Göteborg C och även flera positiva bieffekter av Västlänken tas upp. ETC är en tidskrift långt ut åt vänster men eftersom Vägvalet mfl ja-anhängare hävdar att de står på den lilla människans sida så är det intressant när detta motbevisas från vänster i Trängselavgiften en klassfråga. För mig är det lite provocerande med alla dessa äldre män som är så ilskna vid alla diskussioner om trängselskatten. Kan inte några andra få plats istället. Ann-Charlotte Marteus är provocerande men i rådande situation känns det som ett friskhetstecken i artikeln Bilen är en man. GP släpper fram en del positiv information också ska man säga till deras försvar och här visar det sig att administrationskostnaderna för trängselskatten blev mycket mindre än beräknat: Så mycket kostade trängselskattens drift. Jag hade önskat att partier som ligger närmare mig skulle fått plats i tidningarna för att utveckla sin visioner för Göteborg med Västlänken men miljöpartiets vision är välformulerad: Ja till tunnelbana i Göteborg. En modern tunnelbanelösning som integrerar med pendel och spårvagn. De som är riktigt professionella på att analysera politiska beslut på GP, ledarredaktionen är faktiskt också positiv till både trängselskatt och Västlänken som avspeglar sig i Fredrik Tenfält: Västlänken behövs. Det lite överraskande med båda våra två stora tidningar är att båda är officiellt ja fastän de på nyhetsplats och på debattredaktioner är motsatsen.

Insändare i Kungälvsposten

2 kommentarer:

  1. När de som kan något om #VSP, #västlänken och #trafik skriver blir det mer #jatillgbg från @GoteborgsPosten http://blogg.gp.se/trafikbloggen/2014/02/20/fel-debatt-om-vastlanken/ #votegbg

    SvaraRadera
  2. Nu har flera partier fått plats hos GP:

    Folkpartiet: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2295916-en-stoppad-vastlank-aventyrar-goteborgs-framtid

    Socialdemokraterna: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2299769--vastlanken-behovs-mer-an-nagonsin-

    Miljöpartiet: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2300855-vastlanken-ger-oss-ett-attraktivt-goteborg

    Vägvalet har förstås fått oproportionerligt mycket plats. Varför slösa bort debbattplats genom att låta Vägvalet slå in öppna dörrar när det gäller betalsystemet för kollektivtrafiken.

    Vi väntar förstås fortfarande på Kristdemokraterna och Moderaterna. Moderaternas inställning tydliggörs dock i alla fall här: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2302587-moderaterna-inleder-slaget-om-goteborg men jag tycker de behöver börja formulera sig.

    SvaraRadera