söndag 23 februari 2014

Behövs experter?

Det är bra med Mark Isitt och att han vurmar för kollektivtrafik och stadsutveckling och han har ofta varit en frisk fläkt i debatten. När han nu ska ha en hel artikelserie som trummar ut samma vinklade och felaktiga budskap börjar det dock kännas riktigt unket. Den senaste artikeln Du är expert på Västlänken hade dock kombinationen av ett mycket besserwisseraktigt tonfall kombinerat med djup okunnighet. Jag kunde inte undvika att bli arg och se honom som en Stockholmare som ska berätta för oss Göteborgare hur vi ska tänka. Försöker nu stanna upp och analysera min reaktion.

Som avslutning av sin artikel så deklarerar han tre saker som han får att låta som självklarheter men alla tre visar sig vara rent felaktiga. Här är den korrigerade bilden:

1. Västsvenska paketet ger ett kraftigt tillskott till kommunkassan. 3-1 miljarder plus alla de stora extra skatteintäkter en investering på 34 miljarder ger.

2. Västlänken fyller funktion av tunnelbana mellan viktiga punkter i staden där det hade varit extremt dyrt att bygga tunnelbana. Den är planerad på ett sådant djup att på de ställen det skulle kunna uppstå behov av att korsa med tunnelbana så går det.

3 Den stora trängseln på vagnen är mellan centralen och Haga och när den stora andelen pendlare åker hela vägen till Haga blir det en stor avlastning.


Jag har brunnit för att Göteborg ska skaffa sig tunnelbana i över 30 år. Det är därför jag är så positiv till Västlänken och västsvenska paketet. En modern tunnelbana integrerar med annan spårbunden trafik och alla tunnelbanesystem har börjat med att knyta ihop några centrala knutpunkter med nedgrävt spårbundet.


Sen var det faktiskt inte det som fick mig att bli så engagerad för ja till trängselskatt. Istället är det mitt djupa engagemang för beslut baserade på kunnande.

“Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that 'my ignorance is just as good as your knowledge.'” Isaac Asimov


Vi måste alla skaffa oss kunskap så vi på ett konstruktivt sätt vågar ifrågasätta experter men det handlar om att förstå deras analyser, inte om att hävda att vi är bättre än dem.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar